Cepat Dimasak Sedap Dimakan

Menu Harian , easy as A, B, C.

Asam Pedas Rebus

Bahan;

2 – 3 ekor ikan kembung
2 sudu besar asam jawa
400ml air
1 batang serai, dititik
garam secukup rasa

Giling:
10 tangkai lada kering
1 sudu kecil belacan
6 ulas bawang merah

 

Cara,

1.Cili Kering direbus dan di tumbuk lumat/blander.Jika tidak suka pedas boleh dikurangkan bilangannya.

2.Lumatkan bawang merah dan belacan.

3.Masukkan semua bahan tumbuk dan serai dengan 400ml air asam .

4. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Biarkan ikan masak, jika suka boleh tambah  dengan buah tomato, tutup api dan hidang.

___________________________________________________________

Note:

Masakan jenis ini sesuai untuk mereka yang berpantang,cuma jangan dimasukkan cili dan belacan.Gunakan ikan cencaru, ikan bawal,  ikan merah dll dari jenis yang tidak gatal

About these ads

August 30, 2007 - Posted by | Ikan

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: