Cepat Dimasak Sedap Dimakan

Menu Harian , easy as A, B, C.

Asam Pedas Rebus

Bahan;

2 – 3 ekor ikan kembung
2 sudu besar asam jawa
400ml air
1 batang serai, dititik
garam secukup rasa

Giling:
10 tangkai lada kering
1 sudu kecil belacan
6 ulas bawang merah

 

Cara,

1.Cili Kering direbus dan di tumbuk lumat/blander.Jika tidak suka pedas boleh dikurangkan bilangannya.

2.Lumatkan bawang merah dan belacan.

3.Masukkan semua bahan tumbuk dan serai dengan 400ml air asam .

4. Apabila mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Biarkan ikan masak, jika suka boleh tambah  dengan buah tomato, tutup api dan hidang.

___________________________________________________________

Note:

Masakan jenis ini sesuai untuk mereka yang berpantang,cuma jangan dimasukkan cili dan belacan.Gunakan ikan cencaru, ikan bawal,  ikan merah dll dari jenis yang tidak gatal

August 30, 2007 - Posted by | Ikan

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: