Cepat Dimasak Sedap Dimakan

Menu Harian , easy as A, B, C.

Bayam Rebus

BAHAN-BAHAN :
1 ikat daun bayam ( RM 1.00)
1o ekor ikan bilis atau udang kering
2 biji bawang merah/ 1/2 biji bawang besar
1 cili hijau / merah
sedikit gula
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1.Siang sayur bayam, kemudian rendam. bubuh sedikit garam *basuh bersih.Toskan
2.hiris bawang, kopek ikan bilis
3.Masukkan bawang dan ikan bilis dalam periuk dan didihkan di atas api .
4.Bila air telah mendidih masukkan bayam tadi dan lada
5.Perasakan dengan sedikit gula dan garam
6.Bila telah agak lembut bayam .tutup api
7.sedia untuk di hidangkan

Tip;
1.Masakan ini sangat mudah, sesuai untuk adik yang bersekolah pondok yang memerlukan masa yang pendik untuk memasak
2.Masakan ini sangat sesuai untuk orang sakit kerana tanpa minyak ,dan yang berdiet juga.
3.Variasikan masakan. Gantikan bayam dengan daun asin-asin/pucuk manis, kobis, sawi, lobak putih,bayam merah, bende,kacang botor ataupun kacang panjang
4.Boleh di campurankan lobak merah dan bayam atau kobis dan lobak merah atau tahu dan sawi
5.Untuk perempuan dalam pantang sayur rebus sawi dan lobak putih sangat di galakkan

*Bayam perlu di cuci dengan penuh hati-hati kerana banyak pasir yang melekat.
jika anda selesai masak dan kacau sedikit didasar periuk. Jika berbunyi pasir bermakna anda tidak mencuci nya dengan teliti.Jangan ambil kuah hingga kedasar.

January 26, 2011 - Posted by | Kesihatan, menu pantang, sayuran

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: